Αρχική arrow ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ arrow ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Έχει γραφτεί από ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ
Τετάρτη, 13 Φεβρουάριος 2019
Με αφορμή την διαδικασία εκποίησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, η οποία απέβη άκαρπη προς το παρόν, το Κίνημα της ΧΔ εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση:

1. Στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επισπεύδει την εκποίηση των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στη Μελίτη Φλώρινας και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Ήδη η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της επανεκκίνησης κατάθεσης προσφορών από ιδιώτες.

2. Υποδομές που δημιουργήθηκαν με δαπάνες του ελληνικού λαού και μάλιστα με υψηλότατο κόστος προς αξιοποίηση φθηνού ορυκτού καυσίμου και συνέβαλαν στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό της χώρας, εκποιούνται σε ιδιώτες, σε αξία πολύ μικρότερη από την πραγματική και μάλιστα τη στιγμή που αυτές βρίσκονται σε καθεστώς κερδοφορίας. Οι υποψήφιοι αγοραστές εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο λιγνίτης δεν είναι πλέον ανταγωνιστικός στην ΕΕ, θέλουν να επενδύσουν με το μικρότερο δυνατό κόστος και να κερδοφορήσουν στο ανώτατο δυνατό μέσα στο χρονικό διάστημα των επόμενων 20 ετών που τελειώνουν τα αποθέματά του στη χώρα μας, με διαφαινόμενο τον κίνδυνο να εκποιηθούν και άλλες μονάδες, ιδίως υδροηλεκτρικές.

3. Το Μνημόνιο δεν είναι παρά η πρόφαση για την εξέλιξη αυτή στην Ελλάδα. Η εκποίηση των υποδομών του Δημοσίου σε ιδιώτες είναι κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε εφαρμογή της αρχής του λεγόμενου « Ελεύθερου Ανταγωνισμού», η οποία προβλέπεται ήδη από τη Συνθήκη της Ρώμης που δημιούργησε τις «Ευρωπαϊκές Κοινότητες». Ο στόχος ήταν ήδη ορατός με την ευρωπαϊκή οδηγία «περί απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας» (1992).

4. Με βάση το πιο πάνω «δόγμα», το οποίο υπηρετεί πιστά το νεοφιλελεύθερο «ιερατείο» των Βρυξελλών, η εκχώρηση των υποδομών του Δημοσίου σε ιδιώτες είναι προτεραιότητα και αυτοσκοπός, άσχετα αν προκύπτει όφελος για το Δημόσιο και το κοινωνικό σύνολο.

5. Τούτο εξυπηρετεί την παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία, η οποία έχει τη δυνατότητα να ελέγχει έτοιμες υποδομές για τις οποίες τίποτα δεν είχε επενδύσει και να κερδοσκοπεί εμπορευόμενη βασικά αγαθά, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, στα οποία πρέπει να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης. Η πτώση της οδογέφυρας στη Γένοβα της Ιταλίας τον χρόνο που πέρασε στον αυτοκινητόδρομο που εκχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρία στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, η ραγδαία υποβάθμιση των σιδηροδρόμων της Βρετανίας ύστερα από την ιδιωτικοποίησή τους, οι κατά καιρούς καταρρεύσεις πολιτειακών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ είναι μόνο δείγματα της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής που επέρχεται με την ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών αγαθών. Διότι η οικονομική ολιγαρχία έχει προτεραιότητα το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου. Η πολιτική αυτή, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες, κατά τρόπο παρασιτικό, να επωφελούνται και να κερδοσκοπούν εκ του ασφαλούς σε έτοιμες υποδομές, χωρίς να έχουν προβεί στις ανάλογες επενδύσεις, ούτε να έχουν αναλάβει κάποιο κίνδυνο.

6. Είναι αυτονόητο δε ότι σε εποχή σωρευμένης ύφεσης και υψηλότατης έως μαζικής ανεργίας όπως η σημερινή, το κράτος, με βάση τη θεωρία που διατύπωσαν μεταρρυθμιστές του κεφαλαιοκρατικού συστήματος που ευθύνονται για την «χρυσή τριακονταετία» που αυτό διένυσε κατά τα έτη 1945-1975, υπό το φόβο και του «ανταγωνισμού των συστημάτων», πρέπει να αυξάνονται ιδιαίτερα οι δημόσιες δαπάνες. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας στις οποίες θα απασχοληθεί το υπάρχον εργατικό δυναμικό που δεν απασχολείται είτε υποαπασχολείται σήμερα.

Ο κατακερματισμός της ΔΕΗ άρχισε με την ίδρυση χωριστών εταιριών, ΔΕΔΔΗΕ για το δίκτυο διανομής και ΑΔΜΗΕ για το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά από τη ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες, να «ανταγωνίζονται» τη ΔΕΗ. Δεν φτάνει όμως αυτό. Το ότι η ΔΕΗ διατηρεί την εμπιστοσύνη του κοινού και εξακολουθεί να ελέγχει το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς ρεύματος, θεωρείται αρνητικό από το νεοφιλελεύθερο «ιερατείο» των Βρυξελλών και ασκούνται πιέσεις για περαιτέρω περιορισμό της. Η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν να αγοράζει την ενέργεια από τους μικρούς ιδιοπαραγωγούς ακριβότερα απ’ ότι τη μεταπωλούσε, προκειμένου να υπάρξει κίνητρο για εγκατάσταση μικρών μονάδων προς τόνωση της κατασκευαστικής βιομηχανίας των ισχυρών χωρών και του διεθνούς κεφαλαίου. Επιπρόσθετα το γεγονός ότι ο λιγνίτης ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κρίνεται περιβαλλοντικά ζημιογόνος, το σχέδιο, στο όνομα δήθεν της οικολογικής ευαισθησίας, είχε ως συνέπεια, παράλληλα προς την αποβιομηχάνιση της χώρας, τον περιορισμό αξιοποίησης των θερμικών μονάδων και την επακόλουθη μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ, που εντάθηκε με την εκχώρηση εργασιών σε εργολάβους. Έτσι χάθηκε πολύτιμη τεχνογνωσία δεκαετιών. Το τελικό κτύπημα ήλθε με την κατ’ εντολή της ΕΕ παύση λειτουργίας κάποιων μονάδων που κρίθηκαν παλαιωμένες.

7. Σε κάθε περίπτωση, καθήκον της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει όσο γίνεται φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στους πολίτες και αυτό μπορεί να γίνει, μόνο με τη διατήρηση της ΔΕΗ και την κατάργηση όλων των νεοφιλελεύθερων παρεμβάσεων των τελευταίων ετών που τη συρρικνώνουν. Στον τομέα της ενέργειας, επιβάλλεται το κρατικό μονοπώλιο να είναι ο κανόνας.

8. Πιστεύουμε ότι πρέπει, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος των Ελλήνων πολιτών να απαλλαγεί από όλες τις άλλες χρεώσεις που δεν έχουν σχέση με το κόστος παραγωγής του βασικού αυτού αγαθού, ώστε και η ΔΕΗ να ανακουφιστεί και να στηριχθεί, και να περιορισθούν στο ελάχιστο και αποκλειστικά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τα φαινόμενα των διακοπών ρεύματος.

9. Έχει έλθει η ώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει της ευθύνες της έναντι των δημοτών της και να αναζητήσει την είσπραξη των δημοτικών τελών με άλλο τρόπο, εκτός των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Κανένας οργανισμός, ακόμα και δημόσιος, δεν δικαιούται να εξαρτά την παροχή βασικού αγαθού όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, από την πληρωμή ενός φόρου ή τέλους. Αυτό κατέδειξε η εμπειρία του επονείδιστου «φόρου Βενιζέλου», του «ΕΕΤΗΔΕ», η εξόφληση του οποίου είχε συνδεθεί με το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η τεχνολογία υπάρχει, ώστε τα δημοτικά τέλη να καταλογίζονται χωριστά και ηλεκτρονικά στον κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου, ηλεκτροδοτούμενου ή μη, όπως ήδη γίνεται με τον ΕΝΦΙΑ. Με δεδομένο ότι πρέπει ο τελευταίος αυτός επαχθής φόρος να καταργηθεί, μπορεί να αντικατασταθεί από ένα δημοτικό φόρο σε κάθε ακίνητο, στον οποίο θα ενσωματωθούν τα σημερινά δημοτικά τέλη, για τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

10. .Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να σταματήσει κάθε διαδικασία περαιτέρω συρρίκνωσης της ΔΕΗ και να εξασφαλίσει τη δυνατότητα όλων των Ελλήνων πολιτών, που πλήττονται δεινά από την κρίση, να έχουν ηλεκτροδότηση στο νοικοκυριό τους.

Μήπως. ενώ οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης οδήγησαν τη ΔΕΗ στο εκτελεστικό απόσπασμα, η πρώτη φορά «αριστερή» κυβέρνηση ανέλαβε τον άχαρο ρόλο εκτελεστή;

Πρόσφατα σχόλια

Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
(ουτε)Συνετος (ουτε)Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 22:42
Μετεκλογικά 20ής του Σεπτέμβρη και η ΛΑ.Ε
Συνετος Επαναστατης
25 Οκτ 2015, 09:53
 

Στατιστικά

Γλώσσες: 1
Μέλη: 206
Νέα: 1609
Σύνδεσμοι: 24
Επισκέπτες: 2670916
 

Οι Ροές Ειδήσεων της Χριστιανικής

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML


Copyright (C) 2006-2015 ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. All rights reserved.
Powered by Jim Pap | Γραφικά από τον Αγιογράφο Γ.Κ.